ProCredit banka i Leasing u zajedničkoj akciji 5. juna 2010.

Da li ste znali da je jednoj plastičnoj flaši ili kesi potrebno čak 500 godina da se razgradi? Da je svako parče stakla moguće u potpunosti reciklirati i to nebrojeno puta, a da staklo koje se završi na smetlištu nikada neće biti razgrađeno? Da li ste znali da samo jedna reciklirana staklena flaša sačuva onoliko energije koliko je potrebno kompjuteru da radi 25 minuta?

Sličnih primera ima puno, a da bismo sprečili gomilanje smeća i ruženje prirode i uopšte sredine u kojoj živimo potrebno je samo da primenimo jednostavno pravilo kojem su nas učili još kao decu - Smeće bacajte na samo za to predviđena mesta.
Kako je ubrzani razvoj civilizacije, gotovo naterao sve ljude da zaborave na brigu o prirodi i svojm životnom okruženju, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 1972. godine, proglasila 5. jun za Svetski dan zaštite životne sredine sa namerom da barem tog dana ukaže svima na značaj njene zaštite. Od tada, 5.jun se svake godine širom planete obeležava organizovanjem najrazličitijih ekoloških akcija.
Ove godine smo i svi mi imali priliku da budemo deo velike ekološke akcije i damo svoj doprinos lepšem i zdravijem izgledu svog komšiluka. Istog trenutka kada smo saznali za akciju Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja, prijavili smo se i otpočeli pripreme za „Veliko spremanje Srbije“. Više od polovine naših kolega iz ekspozitura, regionalnih centara, Centrale banke i lizinga se prijavio i u timu, svako u svom gradu, uz pomoć lokalnih koordinatora pridružilo čišćenju odabranih lokacija.

U subotu smo svi, uprkos kiši i lošem vremenu, sa reči prešli na dela, i kao pravi tim u gotovo svim gradovima Srbije u kojima poslujemo, svojim trudom, željom i predanošću učinili da mnogi parkovi, šetališta, obale reka, dvorišta vrtića i škola, dečjih igrališta ponovo zablistaju. U svemu tome su nam u dosta gradova, kao pravi mali saveznici, pomagali i mališani naših kolega, koji su svojim doprinosom poklazali da su mali samo po godinama i da će o prirodi imati ko da brine i u budućnosti.

Zajedno sa našim sugrađanima očistili smo šetalište kod Sportskog centra 25. maj u Beogradu, obalu Dunava u Novom Sadu, Šikarsku šumu u Somboru, očistili i uredili dvorišta vrtića u Subotici i Senti, sredili Veliki park u Kragujevcu, deponiju u selu Mala Vranjska kod Šabca, šetalište pored reke Gradac u Valjevu, selo Beška u okolini Inđije, korito Gradasničke reke u Pirotu, šetalište i park u Požarevcu i još dosta lokacija u celoj Srbiji. Čini se da listi nema kraja.

U prilog činjenici da je doprinos svih nas u akciji zaista značajan i zapažen govori i sledeća izjava:
- Akcija „Očistimo Srbiju“ je u Novom Sadu imala impozantne razmere - pored 6.000 volontera učešće je uzelo i preko 25 škola, nekoliko nevladinih organizacija, sva javna preduzeća, a posebnu zahvalnost dugujemo „Telekomu“ i „ProCredit“ banci, koji su dali ogroman doprinos poduhvatu – rekla je Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za komunalne poslove.

Naše zajedničko učešće u akciji „Veliko spremanje Srbije“ predstavlja podstrek svima nama da i dalje nastavimo da živimo i radimo odgovorno i da zajedničkim trudom, kao pravi i jedinstven kolektiv uz male napore činimo velike stvari za zdraviju prirodu u našem komšiluku.