Prva hibridna flota

U petak 12. avgusta 2011. ugostili smo predstavnike Toyote Srbija, dilera Toyote GO.TA. Car iz Novog Sada i predstavnike medija na svečanom uručenju ključeva prve četiri hibridne Toyote Prius za naš vozni park.

Na taj način dodatno smo pojačali naše angažovanje u zaštiti životne sredine, ali još važnije, postavili primer konkretne akcije. To je, tokom obraćanja novinarima, konstatovao i direktor Toyote Srbija, Slobodan Radoičić, koji je dodao da je društvena odgovornost lepo zaživela u promotivnim materijalima kompanija i njihovim veb sajtovima, ali da praktičnih primera prelaska sa reči da dela, i dalje nedostaje.

Dejan Janjatović je u svom obraćanju novinarima i gostima dodao da, pored već četvorogodišnjeg rada na unapređenju energetske efikasnosti kreditima i lizingom za energetsku efikasnost, ProCredit Banka u Srbiji aktivno učestvuje i u promovisanju energetske efikasnosti i inicijativa za korišćenje zelene tehnologije među svojim zaposlenima i klijentima, što je takođe jedan od razloga za odluku o korišćenju Toyote Prius.

Inače, vozila, mašine i oprema kupljeni uz pomoć kredita i lizinga za energetsku efikasnost koje je obezbedila ProCredit banka u poslednjih godinu i po dana, obezbeđuju energetske uštede od preko 13 miliona kilovat časova. Prevedeno u pokazatelje iz stvarnog života, to je približno ukupnoj godišnjoj potrošnji energije preko 3000 prosečnih domaćinstava u Srbiji. Kada je reč o smanjenju emisije ugljen dioksida, ono iznosi preko 4.300 tona godišnje, što je isto kao da je na našim ulicama oko 1300 automobila manje. Ti podaci pokazuju koliko aktivnosti pojedinaca ili institucija mogu da doprinesu u zbiru naporima za očuvanje životne sredine, iako iz perspektive pojedinca mogućnosti deluju sićušno a zadatak ogroman.